meranti multiplex
Ook van diverse plaatmaterialen kunnen meubels worden gemaakt.

Materialen

Er zijn vele houtsoorten voor handen maar ook: MDF, multiplex, gemelamineerd spaanplaat, fineer. Op deze bladzijde ga ik daar verder op in.

!

Massief hout:

Veel soorten leverbaar maar niet allemaal geschikt voor een zelfde doel. Hardheid, kleur, plaats van gebruik (binnen/buiten) en budget spelen een rol bij de keuze. Massief hout zal altijd enige werking vertonen. Zie droging en werking van hout.

Fineer:

Fineer is ook echt hout maar dan gesneden in zeer dunne "planken". Het werd en wordt veel gebruikt om kosten te besparen. Massief hout is als materiaal duurder en ook in de verwerking kost het meer manuren. Dat fineer minder sterk zou zijn dan massief hout is niet mijn ervaring. Vooral fineer dat op een basis van MDF is gelijmd is buitengewoon sterk. Nog een groot voordeel van fineer is dat de werking veel minder is dan die van massief hout.

M.D.F.

Medium Density Fibreboard is een product van restmateriaal gemaakt. Houtvezels worden gemengd met kunstharsen en hard in elkaar geperst. M.D.F. is sterk en zwaar, werkt amper maar is niet erg vormvast. Schappen in bijvoorbeeld een boekenkast zullen gemakkelijk doorbuigen wanneer de overspanning te groot is. M.D.F. kan strak worden geschilderd en nog strakker worden gespoten.

Gemelamineerd spaanplaat en H.P.L

Gemelamineerd spaanplaat is een basis van spaanplaat waar een gefotografeerde kunstharslaag overheen is gelijmd die zeer hard is maar wel bros. Tijdens het zagen breken er snel kleine stukjes uit. Wanneer de plaat is afgewerkt met kantenband is de plaat een heel stuk minder kwetsbaar. Omdat de toplagen zijn gefotografeerd zijn de meest geweldige decoren mogelijk. Zo'n beetje alle houtsoorten, maar ook natuursteen en beton zijn mogelijk. Het materiaal is relatief goedkoop. H.P.L. High Pressure Laminate heeft dezelfde toplaag als boven maar is nu verlijmd op een basis van papier met kunsthars en is dus dun en buigzaam. Dit kan dus worden gelijmd op dragers die rondgebogen zijn.

Multiplex

Triplexen en multiplexen zijn platen van opelkaar gelijmde fineerplaten. Meestal met fineer van berk, meranti, ceiba of populier. Meubels die volledig dekkend geschilderd worden kunnen ook prima van multiplex worden gemaakt. Ook worden multiplex platen veel gebruikt als achterwand of ladebodem. Al dan niet afgefineerd met edelfineer.