Een kromgetrokken beuken plank
Hout werkt!!

Droging en werking van massief hout

Hout is een natuurproduct met een prachtige uitstraling. Het heeft tegelijkertijd een aantal eigenschappen die minder pretttig zijn. In houtconstructies moet rekening worden gehouden met die eigenschappen.  

Hout werkt is een veel gehoorde term. Maar wat wordt daar nu eigenlijk onder verstaan? Om dat te kunnen gegrijpen zal ik daar iets dieper op in gaan.

Vers hout is nat. Het natuurlijke vocht moet er uit. Bij de zagerij wordt het hout op stapels gelegd en "natuurlijk" door de wind gedroogd.

Na één tot vijf jaar wordt het hout nagedroogd in een droogkamer waar het verder "kunstmatig" wordt gedroogd tot ca 12%, het drogingspercentage dat meubelhout moet hebben.

In de tegenwoordige binnenklimaten thuis, dus waar het meubel komt te staan, wordt het hout uiteindelijk nòg droger.

Tijdens het drogingsproces krimpt het hout. Probleem is dat het hout niet in alle richtingen even veel krimpt. In de breedte krimpt het hout meer dan in de lengte. Planken kunnen hierdoor krom trekken en er kunnen naden in constructies ontstaan. Soms ontstaan zelfs scheuren.

Het is de kunst de constructies zo te maken dat het hout kan blijven werken. Op die manier wordt een hoop ellende voorkomen. Enige tolerantie zal echter moeten worden betracht. Hout is nu eenmaal een natuurproduct dat kan krimpen en uitzetten onder verschillende klimatologische omstandigheden.