afwerkingsproducten in vele vormen
Houtafwerking is een specialisatie

Afwerking van hout

Een mooi meubel maken is al een hele kunst, maar wanneer dat klaar is moet het meubel nog worden afgewerkt om het te beschermen.

Die beschermingslaag noemen we de afwerking. Ook hier kan weer voor tal van manieren en materialen worden gekozen.

Gespoten tweecomponentenlak. Dit doen we niet zelf, maar besteden we uit. Het meubel moet dan naar een meubelspuiter worden gebracht en wordt dan gespoten met beits en daarna lak, blank gelakt, of gelakt in iedere gewenste kleur. Voordeel: prachtig strak resultaat, iedere kleur mogelijk. Nadeel: als het beschadigd is (door gebruik) moet alles er af gehaald en opnieuw worden gedaan.

Hardwax behandeling. Is een ademende lak op basis van hardwax. Er is een aantal kleuren die transparant zijn, of dekkend. Ook is er een transparante versie die mat is of zijdeglanzend. De hardwaxbehandelingen vinden plaats in de werkplaats. Voordeel: prima bescherming tegen vocht, als er gebruiksschade is kan dat gemakkelijk zelf worden hersteld. Nadeel: niet alle kleuren zijn mogelijk. Hardwax kan niet goed tegen zout.

Met een combinatie van lakken en wassen kunnen ook fraaie resultaten worden gehaald. Met name Ciranova heeft een programma afwerkingsproducten waar veel bij mogelijk is. De gebruikte lakken zijn watergedragen en worden gewoon in de werkplaats aangebracht. In de winkel van Meubeluniek hangen stalenkaarten om te zien wat hiermee kan. Laat u dus informeren. Voordelen: prachtige authentieke resultaten. Nadeel: niet alle kleuren zijn mogelijk.

Afwerking met meubelwas is een zeer traditionele afwerking. Op antiek van voor 1820 komt dit veel voor, maar ook nu nog wordt het toegepast. De methode is prachtig, maar vraagt  onderhoud en moet worden bijgehouden. Een in de was gezette eetkamertafel of salontafel vraagt om onderzetters en placemats.

Olien is ook een traditionele afwerking. Er zijn veel oliesoorten die in bepaalde omstandigheden toegepast kunnen worden. Kijk hiervoor maar eens in onze meubelrestauratieshop bij de olieproducten.

Politoer. Hierover kunt u meer lezen in het hoofdstuk politoeren.

Zelf uw meubel afwerken? Dat kan natuurlijk ook. Alles wat u zelf doet is goedkoper dan dat wij dat doen. Wellicht kan een en ander worden gecombineerd met onze cursus over meubelafwerking.